Fönster – Lika delar konst och byggnadsmaterial

Fönstertillverkning är och har alltid varit både en konstform och en produktionsindustri. I norden har vi en lång tradition av detta hantverk. Länge tillverkades alla fönster i Sverige för hand eller semi-manuellt, det var först under den senare delen av 1900-talet som massproduktion av fönster fick fäste också i vårt land.

Fönster ett stycke historia

Arkeologiska fynd har visast att glasfönster användes redan i romarriket. Det äldsta fyndet av fönsterglas stammar från den numera vulkanbegravda staden Pompeji .  De tidiga fönstren var formade som valv och de var ofta relativt små till storleken, detta berodde på att man överlag fann det problematiskt att framställa hållbara konstruktioner av större glaspartier.  Det var egentligen först när stålindustrin slog igenom på riktigt som man började tillverka större fönster med den rektangulära form som vi brukar numera.

Fönstertillverkning idag

Fönstertillverkare måste ständigt förfina sina tillverkningsmetoder för att leva upp till konsumenters ökade krav och för att klara sig i den tuffa konkurrensen.  Under de senaste 50 åren har fönstertillverkningen genomgått stora förändringar, var av den största är att man gått från småskalig produktion till massframställning av fönster. Samtidigt tycks industrin funnit något av en balans, där nyproduktionen av modernare fönstertyper som PVC- och aluminiumfönster existerar sida vid sida med mer traditionell tillverkning av klassiska allmogefönster med bred spröjs.

Fönsterrenovering ett alternativ

Trots att fönsterkonstruktionerna förbättras avsevärt de senaste åren, är det många som valt att behålla sina gamla träfönster och istället förbättra de befintliga fönstren genom fönsterrenovering. Oviljan att byta fönster, grundar sig ofta i att man helt enkelt anser att gamla fönster är vackrare än nya, samt att man anser att de modernare materialen PVC och aluminium inte passar ihop med traditionella träfasader.

Turligt nog, finns det relativt goda möjligheter att förbättra också illa åtgångna fönster. Så länge renoveringsarbetet är genomförs grundligt och noggrant går det ofta att återställa både fönsters funktionalitet och utseende, till i de närmaste ursprungsskick. För att skapa ett energieffektivare fönster kan ett energiglas installeras och vid behov kan även ett 2-glas fönster göras om till ett 3-glas fönster.

2 kommentarer

Under Fönster

2 svar till “Fönster – Lika delar konst och byggnadsmaterial

  1. Johanna Silwerberke

    Fönsterrenovering är absolut ett alternativ det tar dock ganska lång tid, det är däremot lönt tiden om man har ett gammalt hus som endast passar att ha äldre fönster i.

  2. Nya Fönster

    Håller med om att gamla fönster kan vara vackrare än nya, men de släpper ut väldigt mycket energi, så nya fönster är definitivt att föredra.

Lämna en kommentar